2010. január 16.

Kevés fotó – sok szöveg, és pár apróság az alapozásról

- a porcelán ékszeres szelencék kapcsán
Lezajlott a foglalkozás a maga tapasztalataival – itt olvashatsz róla, ám ezeket egy fontos dologgal szeretném kiegészíteni.
Ahhoz, hogy egy porcelán felületre tartós munkát tudjunk készíteni, először a megfelelő alapanyaggal mindenképpen alapozni kell, egyébként ahhoz tudom hasonlítani, mintha futóhomokra építenénk házat. Ugyanis, a (maradjunk most annyiban, hogy) „valamilyen” festék és a porcelán találkozása a legkritikusabb pillanat. Bár látszólag a hobby akrilfesték is jól fedő réteget eredményezhet, ám ez nem jelenti azt, hogy jól meg is tapad a felületen!
A jó alapozó festékek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek éppen a tapadást segítik elő, háttérbe szorítva akár a jó fedőképességet is, hiszen ezekre már bátran rá lehet kenni az akrilfestéket, a jó fedést biztosítandó.
ecsettel lealapozott porcelán szelence (itt még csak egy rétegben)

minták közvetlenül az alapozott felületre ragasztva

Mindjárt mondok is néhány ilyen alapozó festéket, de előtte még annyit, hogy spórolási okokból ezeket nem érdemes kihagyni, mert hosszabb távon így lesz az olcsóbból a drága, mert bár készítünk egy szép tárgyat, de sokkal könnyebben megsérülhetnek a használat során, de már díszíteni is nehezebb őket ezek hiányában.

kész üveg, közvetlenül az alapozóra dolgozva

Még egy megjegyzés: vannak, akik az un. „gesso”-t használják mindenféle felület alapozására. A gesso egy gipsztartalmú anyag, ami kifejezetten porózus (vagyis nedvszívó) anyagok alapozására kiváló – ilyen pl. a cserép, gipsz, fa (ez esetben nagyon hasznos, ha kisebb egyenetlenségeket is el kell tüntetni). A gesso-t vastagabban is fel lehet hordani, teljes száradás után csiszolható, és nagyon szépen lehet rá dolgozni! Szóval, ez egy nagyon jó alapanyag, csak nem fémre, üvegre, porcelánra, műanyagra, mert ezekről viszonylag könnyen lemosható, a kis tapadási képessége miatt.
Saját tapasztalatból ezért csak azt tudom javasolni, hogy megfelelő anyaghoz a megfelelő alapozót válasszuk!
fém kannák, alapozva, dekupázsolva

üvegváza alapozó és hobbyfesték keverékével lekenve, majd a minta fölragasztva


Három alapozóval kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani:
... de ha majd lenne még ezekkel kapcsolatban kérdésed, ide irhatsz
1. ALAPOZÓ FESTÉK ÜVEGRE, FÉMRE, MŰANYAGRA – forgalmazó: Kreatív Hobby
Felhordása a felületre: szivaccsal, tamponálva (ecsettel nem lehet szép, egyenletes rétegben, de kis felültre nincs más választásunk)
Száradási idő: viszonylag hosszú (min. 1 óra). Amikor úgy érezzük, hogy a felület már száraz, innen kezdve még kb. 1 órát hagyni kell száradni. Hajszárítóval ne hevítsük túl, mert felhólyagzik! Szobahőmérsékleten szárítsuk! Ellenkező esetben már a dekupázs-ragasztó nedvességétől is fölpattogzik! Vagyis, ha olyat tapasztalunk, hogy ragasztás után matricaszerűen le tudjuk húzni pl. az üveg felületéről, akkor nem hagytuk eleget száradni és nem az alapanyaggal volt a gond! Az a legjobb, ha előző nap lealapozzuk a díszítendő tárgyat és csak másnap dolgozunk rá, így biztosan nem fog semmi meglepetés érni!
Tapadás: mindenféle (nem nedvszívó) felületen kiválóan megtapad, tökéletes száradás után (és megfelelően felhordva!) ha körömmel megkapargatjuk, nem tudjuk felsérteni.
Fedőképesség: Megfelelően felhordva már egy rétegben is adhat tökéletes fedést, de kettőben egészen biztosan.
Tapasztalatok: Ha amúgy is fehér alapra szeretnénk majd dolgozni, erre a festékre közvetlenül is lehet, vagyis nem szükséges fehér, vagy világos hobby festéket rákenni. A repesztőlakkokat, vagy bármilyen más alapanyagot is közvetlenül rá lehet vinni.
Hobbyfestékekkel keverhető, vagyis több árnyalatban mi magunk is elő tudjuk állítani. Nagyon kevés kell ebből az anyagból és az előbbiek okán is, a használata nagyon gazdaságos.
Az ecsetet – amennyiben használtuk -, azonnal ki kell mosni bő vízsugár alatt, folyékony szappannal! Ruhából, padlóról stb. száradás után nem igazán távolítható el!
Kiszerelés: 60 ml - 598,- Ft, összehasonlítás végett: 10 ml = 100,- Ft

2. ALAPOZÓ FESTÉK – Pentart márkájú, forgalmazó: hobbyboltok
itt megnézheted
(A Pentacolor Kft. a gyártója ennek az alapanyagnak és csak nagykereskedés, ezért innen közvetlenül nem tudod megrendelni!)
Felhordása a felületre: finom műanyag sörtéjű ecsettel, egy, max. két rétegben
Száradási idő: nagyon rövid, pár perc, hajszárítóval gyorsíthatunk rajta, de semminek nem tesz jót, ha túlhevítjük!
Tapadás: mindenféle (nem nedvszívó) felületen kiválóan megtapad, tökéletes száradás után (és megfelelően felhordva!) ha körömmel megkapargatjuk, csak nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk felsérteni.
Fedőképesség: alacsony, ezért ahhoz, hogy majd dolgozni tudjunk rá, hobbyfestékkel le kell festeni.
Tapasztalatok: Könnyű vele dolgozni, előnye a rövid száradási idő és a könnyű felhordhatóság. Az alapozót nagyon vékony rétegben kell kenni, mert megfolyhat a felületen!Az ecsetet azonnal ki kell mosni bő vízsugár alatt, folyékony szappannal! Ruhából, padlóról stb. száradás után nehezen távolítható el!
Kiszerelés: 100 ml - kb. 700 - 750,- Ft (boltja válogatja) összehasonlítás végett: 10 ml = 75,- Ft
ilyen ecsettel jó felkenni az alapozó festékeket


3. PRIMER AGGRAPPANTE – Stamperia márkájú, forgalmazó: Krea-tipp
Felhordása a felületre: ecsettel, vagy szivaccsal, tamponálva (de nekem jobban ment ecsettel)
Száradási idő: viszonylag rövid, csak pár perc. Hajszárítóval siettethetjük.
Tapadás: az előző két alapozóhoz képest kisebb a tapadása, száradás után is könnyen lemosható vízzel.
Fedőképesség: közepes alatt, ezért ahhoz, hogy majd dolgozni tudjunk rá, hobbyfestékkel le kell festeni.
Tapasztalatok: ha nincs más kéznél, jobb vele, mint nélküle, de amióta megjelent a piacon az előbbi két termék, már nem ezt használom.
Kiszerelés: 200 ml - 1490,- Ft, összehasonlítás végett: 10 ml = 75,- Ft
repesztés és aranyfüst is közvetlenül az alapozón
Na, ez most jó hosszúra sikerült…
... és ha még mindig itt vagy, csak annyit mondanék, hogy ezeket az alapozókat nem érdemes fára, gipszre, cserépre kenni, mert erre a célra tökéletesen megfelel bármilyen hobby akrilfesték is.

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger