2010. április 10.

Négy hangulat, négy stílus - "Feel Free Decoupage"

Időközben (már amíg nem tudtam bejegyzést írni) történt pár dolog: például, készült egy 28 oldalas letölthető, tavaszi melléklet, lezajlott néhány foglalkozás és megjelent a Kreatív Hobby tavaszi-nyári katalógusa, amihez négy enteriőrt készítettem a FEEL FREE DECOUPAGE jegyében.

Trendi decoupage - decoupage trendek
Feel Free Decoupage

Az idei év a modern kézműves technikákban, így a decoupage-ban is újdonsággal szolgál: a színek, formák és minták a nemzetközi ipari dizájn trendekhez igazodnak, megteremtve egy új irányzatot, a „Feel Free Decoupage”-t (FFD).

Új megközelítés:
A FFD átfogó és előremutató koncepciója jelenti az áttörést és hordozza magában a decoupage megújulásának lehetőségét is: arra ösztönöz, hogy fedezzük fel saját örömünkre a kor szellemiségét tükröző, modern és minőségi tárgykultúrát, amihez útmutatóul az aktuális dizájn trendek szolgálnak.
Az egyik legfontosabb üzenete, hogy a tömegtermelésben előállított tárgyak helyett minél több egyéni és egyedi stíluslenyomatot hordozó, kézzel készített kiegészítővel, dísz- és használati tárggyal vegyük magunkat körül.
A decoupage tág teret enged ennek megvalósításához, hiszen új és régi alapanyagok és hozzávalók széles tárháza áll rendelkezésre.

A „Feel Free Decoupage” egy tudatos törekvést jelent az átgondolt, modern, a kor szellemiségét tükröző, harmonikus és minőségi környezet megteremtésére a decoupage-technika segítségével.

Miért volt szükségszerű, hogy feléledjen egy új irányzat?
- Leginkább azért, mert jelen pillanatban a decoupage-technika segítségével főként olyan tárgyak készülnek, amelyek régiségek, vagy más korok darabjainak életérzését közvetítik - ami teljesen rendben is van, hiszen olyan jóleső érzés kézbe venni egy-egy nosztalgikus, szemnek-léleknek jóleső, "békebeli" tárgyat.
Ugyanakkor, érdemes olykor tekintettel lenni arra is, hogy a modern szellemben berendezett otthonaink stílusához is tudunk alkalmazkodni, és decoupage-technikával készíthetünk ebbe a milliőbe is illeszkedő tárgyakat.
Legjobban az eklektikus stílust szeretem, amikor nem orvosi precizitással készült tervek és dizájn uralja a környezetet, hanem funkcionális, élő, sokszínű. Ezért vagyok nagyon nyitott az új irányzatra, ami kedvenc hobbym házatáján megjelent.

JAVASOLT MINTÁK:

(Továbbiakat ld. a Kreatív Hobby katalógusában!)


JAVASOLT ALAPANYAGOK:


Strasszkövek, gyöngyök – mindenféle trendi színben
Mozaikok – trendi színekben és üvegszerű, tükör
Ezüst és arany fém kiegészítők – vasalható, ragasztható
Zsinórok – csillogó, fémes, trendi színekben
Csillámpor – ezüst, arany, bronz
Metál szórókavicsok
Metálfestékek – trendi színekben
Gyöngyház-festékek – trendi színekben
Matt akrilfestékek – trendi színekben
Glitteres tollak
Glitteres dekupázs-ragasztó
Glitteres 3D kontúr
„Hagyományos repesztőlakk” – díszítő repesztéshez arany és ezüst pasztával a repedésekbe
Sablonok festéshez
Struktúr- és metálpaszták
Füstfólia

Négy példán keresztül szeretném bemutatni a trend főbb jellemzőit, amelyek jól szemléltetik a Feel Free Decoupage irányait:

1.„Letisztult egyszerűség”

A Feel Free Decoupage a letisztult, nem bonyolult megoldásokat részesíti előnyben. Mindenféle anyagon divatos a távol-keleti motívumok egyszerűsége: fán, üvegen, textilen.

Jellemzői:
- egyszerű, letisztult minták, jelen esetben egy bambusz-mintás szalvétát választottam,
- a színek visszafogott használata, a minta dominál, a hatást csupán néhány szín használatával érjük el, például fehér, piros és fekete hobbifestékkel,
- legfontosabb üzenete, hogy esztétikus, szép és divatos tárgyakat a bonyolult technikai megoldások mellőzésével is készíthetünk,
- az egyedi „ujjlenyomatot” a szalvéta mintájának felhasználása adja a textil kiegészítőkön: egy műanyag fóliára átrajzoltam a mintát, amit sablonként használtam a textilfestéshez.2.„Rejtett ragyogás – a zen érintése”


A Feel Free Decoupage az egyszerű formák mellett a sejtelmesen ragyogó, fémesen vibráló, gazdagon díszített felületeket is jelenti. Ihletet a multikulturalitás jegyében a különböző népek minta- és színvilágából meríthetünk (ld. piros szegélyes, madár-mintás szalvéta – orosz hatás, kék alapon hortenzia- és madár-mintás szalvéta – angol hatás, csíkminták, Buddha-fej – távol-keleti hatás, stb).

Jellemzői:
- divatos színű fémhatású festékek és alapanyagok használata.
Az enteriőr elkészítéséhez lila és arany metálfestékeket használtam, továbbá, aranyfóliát, amit a különböző festékrétegek és minták mögé rejtettem, hogy csak sejtelmesen érvényesüljön, az olykor burjánzóan gazdag mintákat ellensúlyozandó.3. „Glamour és csillogás”

A Feel Free Decoupage a letisztult formák és a rejtett ragyogás mellett ugyanakkor hivalkodóan csillogó és feltűnő is, kifejezésre juttatva a trend eklektikus voltát, a sokféle alapanyag kötöttségek nélküli felhasználásán keresztül, akár egyazon felületen, vagy csoporton belül.

Jellemzői:
- az üveg, a csillogó kristályok, mozaikok, a tükör és a fém kiegészítők, díszítőelemek megjelenítése, a trendi színek használatával.
Az itt bemutatott szettben is ezek a jellemzők öltöttek testet: a tárgyakon a lila szín dominál a minták és felületek szintjén (lila mintás szalvétákat és többféle lila metál- és akrilfestéket használtam), és a különböző díszítőelemek (metál szórókavics, színes mozaikok, arany üvegkontúr, stb.) teremtik meg a glamourt és csillogást.
A végső hatást egy egyszerűen kivitelezhető, ragasztott és festett felület teremti meg, amit a harmadik dimenzióba emelt csillogó kiegészítők tesznek egyedivé és különlegessé.4. „Modern geometria”

A Feel Free Decoupage az egyszerűség, a rejtett ragyogás, a glamour és a csillogás mellett igazodik a 2010-es trend jellemző motívumaihoz is: csíkok, körök, pöttyök és egyéb geometrikus formák. Mindezek közül szeretném kiemelni az egyik legjellemzőbbet, az un. „tyúkláb” mintát.

Jellemzői:
- a trendi minták élén a geometrikus formák állnak, amelyek használhatóak önmagukban, vagy más motívumokkal kombinálva.
A tyúkláb mintával egy konyhai szettet készítettem, amelyben ötvöződik a „modern” és a „hagyományos”, vagyis a trendi motívumok jól kiegészíthetik a „klasszikusokat”, újraértelmezve a régi korok üzenetét.
A csíkok, pöttyök stb. akár egy reneszánsz festménnyel is használhatóak együtt, hiszen a kollázs így új értelmet, dimenziót kaphat.A trend bemutatásához készített tárgy-együttesek kiállításra kerülnek a Kreatív Hobby Üllői úti áruházában.
A trend ismertetéséhez két bemutató is kapcsolódik:
- AZ ÁPRILIS 16-I BEMUTATÓ ÚJ IDŐPONTBAN KERÜL MEGRENDEZÉSRE - MEG FOGJUK HIRDETNI RÖVIDESEN (április 16, pénteken, 15.00 órától a Kreatív Hobby Úllői úti áruházában, VIII. Üllői út 18.)
- április 25-én, vasárnap, 11.00 órától a Kreatív Hobby Allee-ban (XI. Október 20. utca 8-10.)
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger