2010. augusztus 10.

Rózsás hajóláda

Szerencse, hogy ma már bőröndökkel utazunk és nem ilyen útiládával, mert tapasztalatból tudom, hogy nem egyszerű a helyváltoztatása...
A pár évvel ezelőtti kiállításomra készítettem és egy több darabból álló szett része volt.
A rózsákat a papír mintaívből nagyon precízen körbe kellett vágni (az összes pici levelet, szárakat, stb.) és mire a szett végére értem, már csukott szemmel is ment volna - de nem részletezem, nagyon elegem volt belőle :-)

A foglalkozásokon, meg beszélgetések során is, többször hallom, hogy dekupázspapírral nehéz dolgozni, vagy, "meg sem próbálom, mert vastag ... hogy ragasszam föl...". Szerintem papírral nagyságrendekkel könnyebb dolgozni, mint szalvétával, csak picit más az alaptechnika, amivel fel lehet ragasztani.


A papírt mindig be kell vizezni közvetlenül a ragasztás előtt és várni kell addig, ameddig a víz teljesen át nem itatja és már nem pöndörödik. Ez az egyik legfontosabb teendő papír esetében.
A másik, amiről nem szabad megfeledkezni, hogy a buborékokat ki kell nyomkodni a felragasztott papír alól (befejező lakkozáskor egyébként elválhat). Pontosabban, puha, enyhén nedves ronggyal ki kell óvatosan tolni a buborékokat, a minta széle felé haladva. A rongyot nem szabad húzni a vizes papíron, mert a minta megsérülhet!


  • Amíg nem szerzel egy kis tapasztalatot a papírok ragasztásában, mielőtt hozzáfognál, vágj le egy kis darabot a mintaívből, nyomd bele egy tál vízbe, csöpögtesd le, és győződj meg róla, hogy egyenletesen fel tudja-e szívni a vizet és nem lesz-e már akár a vízben dimbes-dombos, hullámos. (Ezzel a jelenséggel csak nagyon kevés papír esetében találkoztam!) Ha igen, az a papír felejtős, mert nem lehet szépen felragasztani, bármeddig is áztatod.Papírral dolgozva a dekupázs egy új dimenziója nyílik meg, ezt biztosan állíthatom!

Természetesen, ugyanúgy, mint a szalvéta használatakor, a papír esetében is léteznek "haladó" technikák, amelyeket el lehet sajátítani - pl. a szintkülönbség megszüntetése a papír és a felület között, kollázsok készítése, stb.

A saját tervezésű mintaíveimet itt megnézheted.

Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger