2010. január 5.

Festők a dekupázs-papírokról - Alfons Mucha


Alfons Mucha

A szecesszió egyik legjelesebb és legmarkánsabb képviselője. Nemcsak festő és grafikusművész volt, szobrászattal is foglalkozott, de az ékszerkészítés, egy belső tér díszítése és az iparművészet is érdekelte.

Sajátos, különleges tehetsége azonban legteljesebben a díszítő grafikában nyilatkozott meg. Ennek köszönheti mindmáig élő hírnevét.

1860. július 24-én született a dél-morvaországi Ivančicéban (ma Csehország), Ondřej Mucha és hitvese, Amálie (született Malá) fiaként. A feljegyzések szerint évszázadokra visszamenően minden Mucha szőlősgazda volt.

Mucha életrajza

A szecesszióról röviden

A szecesszió latin szó, kivonulást jelent. A klasszikus művészettel szembeforduló bécsi festők, építészek és iparművészek ezt a nevet választották maguknak, amikor 1898-ban Sezession néven megrendezték első kiállításukat. Más országokban is támadtak hasonló mozgalmak: így lett a szecesszióból Németországban Jugendstil, a francia nyelvterületen pedig Art Nouveau.Van egy kifejezés, amely csaknem minden szecessziótól érintett országban meghonosodott. Ez a fin de sičcle. Szó szerint azt jelenti: századvég, s valóban, a szecesszió, akármilyen elnevezést kapott is, miközben a tizenkilencedik század végének meghatározó-jellemző irányzata volt, egyszersmind korszakváltást is jövendölt. Valaminek a végét és egy új világ kezdetét. Több volt, mint puszta folytatása az elmúlt századok stílusirányzatainak.A szecessziónak a természetesség az egyik jellemzője és a növényi dísz szeretete. A felületeken (függönyökön, tapétákon, szőnyegeken) elburjánzik az ornamentika.


Mivel a szecesszió összművészetet hirdetett, szinte természetes fejleményként alakítottak a különböző műfajban tevékenykedő mesterek - belsőépítészek, textiltervezők, fémművesek, keramikusok - termelő- és értékesítőszövetkezeteket, amelyeket Werkstättéknek (műhely) neveztek el. A hazait Budapesti Műhelynek hívták, és a kiváló építész és bútortervező, Kozma Lajos hozta létre.

SZETT MUCHA GRAFIKÁJÁVAL: 
ÓRA, VÁZA és ÜVEGEK

Felhasznált mintaívek:
KÓD: 2-54
KÓD: 2-55 (az órához)
(Üveg óralap alá dolgoztam.)
Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger