2010. december 3.

Re-Kreatív Blog felmérés - Értékelés, 2. rész


Bokros teendőim közepette, most jutottam odáig, hogy megírjam a felméréshez kapcsolódó további dolgokat.

Elég hosszúra sikerült, mire mindenre érdemben válaszoltam, ezért lesz egy 3. rész is, ami a jövő évre tervezett újításokról és programokról szól.

Most az általánosan felvetett és közérdeklődésre is számot tartó kérdéseket válaszolom meg.

"Az új anyagok felhasználásának mikéntjéről szívesen olvasnék részletesen. Mit mivel, hogyan..."
- Igyekszem bemutatni az új alapanyagokat, de az általános felhasználási javaslatokon túl, ezek mindig többféle anyag együttes hatásában érdekesek igazán.

"Elrontott darabok javítása."
- Ez elég speciális dolog, mert a "rontás" mindig egyedi, ezért csak konkrét kérdésre - konkrét válasz módon tud működni. Nincs általános recept.

"Én szívesen fogadnék olyan témát, ami kisgyerekeknek szól. Van egy kétéves unokám (tudom, hogy még picike), de érdeklődve figyeli mindíg amit csinálok. Biztos nagy örömmel készülne pl. anyák napjára vagy karácsonyra, de ehhez szükség lenne egy kis segítségre, ötletekre."
- Gyerekeknek egészen más megközelítésben kell ötletelni, és nem utolsó sorban, összességében más alapanyagok használata javasolt. Nem tervezem egyelőre, hogy ebbe az irányba is elinduljak.

"Sajnálom, hogy már nincs a nap képe c. rovat."
- Igen, ezt sokan szerették, több levelet is kaptam már emiatt! Ez egy egyszemélyes kis műhely és sokszor nem tudom, hogyan sokszorozhatnám meg a 24 órát, ezért néhány dologról le kell mondanom... Ezt váltja ki a Vintage Box Factory blogomon a Bloglista, ahol mindig frissül egy-egy közülük.

"Lakásdekoráció, különböző enteriőrök, a falfestéstől, a bútorantikoláson keresztül abszolút minden."
"A lakberendezéshez kapcsolódó témák. Pl. bútorfestés, én már több ilyen művet elkövettem (konyhabútor, kép, keret, dekoráció).Köszönöm a profi tanfolyamot, ilyen színvonalason mióta ez a hobbim (15 éve) nem voltam. Köszi."

- A dekupázsba beemelt egyes technikák kiválóan alkalmazhatóak ezeken a területeken is, ha nem éppen onnan származnak :-). Itt igazából nem a technika a kérdés, hanem az alapanyag, mert hobby kiszerelésből nem lehet bútort felújítani. A kérdést nem tudom most megválaszolni, mert ez a téma elég nagy falat, de
gondolkodom rajta.
... és én pedig köszönöm a külön megjegyzést!

"Gyertyakészités technikája és keresztszemes minták"
- Egyikhez sem értek igazán, és egyelőre nem tervezem, hogy más technikák felé is nyissak.

"Kimondottan az acryl festési technika, amit hiányolok. Mivel vidéki vagyok, esélyem sincs eljárni a tanfolyamokra."
- A festési technika kifejezetten egy olyan téma, ami elméletben, szövegben, még akkor is, ha képpel van illusztrálva, nagyon nehezen megközelíthető.

"Engem speciel az apró trükkök érdekelnek. Hogyan tüntethető el festéssel a szintkülönbség, ha papírt használunk dekuhoz. Foltos festés technikája. Hogyan ragasszuk föl a nagy szalvétát ráncmentesen vasaló nélkül. Szóval, az apró fortélyokra lennék kíváncsi. Tudom.... Menjek el tanfolyamra. De olyan messze vagy Gabi."
- Az "apró trükköket" a legnehezebb leírni. Az itt felsoroltak mindegyike olyan technikát igényel, amit meg kell mutatni. A foltos festés erre a legjobb példa. Ez több leírásomban is szerepel, de foglalkozásokon látom, hogy szinte senkinek nem megy elsőre, még úgy sem, hogy megmutatom. Az ilyen tipusú leírásoknál az a legnehezebb, hogy a felhasznált alapanyagokat optimális mennyiségben kell használni, egyébként közel nem az lesz belőle, amit szeretnénk. Nem tudtam még semmit kitalálni arra, hogyan írjam le azt, hogy PONTOSAN mennyi festéknek kell lennie a szivacson, vagy ecseten, hogy szép legyen a foltos festés.

"Hiteles tanácsok első kézből!"
- Folyamatosan figyelemmel kísérem az új termékeket és lehetőségeim szerint ki is próbálom őket. A leírásokban csak olyan anyagokat használok, amelyeket kipróbáltam, akár több helyzetben is. A saját tapasztalataimat teszem közzé, amelyek biztos, hogy nem fedik fel az anyagok minden tulajdonságát, de azért igyekszem átfogóbb képet adni.

"Ecsetekről, festési, árnyalási technikákról részletesebben, általános hibák: hogyan kerüljük el őket, vagyis kicsit többet a kezdőbbeknek... Több részletes leírás."
- A kellékekről (ecsetek, stb.) már régóta tervezek egy tájékoztató füzetet, mert ezek legalább olyan fontosak, mint a technikai tudás. Félig van kész...
Az általános hibák témaköre egy végtelen halmaz :-), és nagy általánosságban nehéz megfogni. Ugyanaz a problémám, mint amit az előzőekben is leírtam, hogy alapanyag mennyiségeket kellene körülírni (mert nagyon-nagyon sok hiba a nem megfelelő mennyiségből ered!).

"Újrahasznositási ötletek"

- Ebben a témában olykor van egy-egy anyag. Az viszont nagyon jó lenne, ha ezeket kölcsönösen megosztanánk egymással! Erre a célra is jól használható lenne a napokban indított fórum, csak valaki kezdeményezzen egy ilyen topicot.

"Elég tág képet nyújt a honlap a különféle technikákkal, új dolgokkal kapcsolatban, ez mindenképpen maradjon meg a jövőben is."
- Ezt könnyen meg tudom ígérni :-).

"Alapanyagok beszerzési forrása - címjegyzék, aranyozás, technikák ötvözése."
- A címjegyzéket én is fontosnak tartom. Az elkészítés szempontjából nélkülözhetetlen anyagoknál általában meg szoktam jelölni, hogy hol kaphatóak.

"Tegola"
- Nem tervezem tegola készítését, sem leírást ebben a témában.

"Dekupázs a könyvkötészetben (valószínűleg túl speciális, keveseket érdekelne még...)"

- Itt igazából a problémát az jelenti, hogy jellemzően papírra kellene dolgozni, ami nem nagyon bírná a nedves alapanyagokat. Főként kisszériás ragasztható kiegészítőkben látom a lehetőséget erről az oldalról, és az aranyozásban.

"Stílusok és jellemzőik, forma és színviláguk."
- Általános stiláris kérdéseket nagyon sok könyv taglal részletesen. Nekem a nagy kedvencem ebben a témában a "Stílusok és formák", Glória könyvkiadó. Bútoroktól kezdve, egészen a tapétamintákig, minden benne van. Kivételesen hasznos olvasmány!
Önálló dekupázs-stílusokban én nem nagyon hiszek, szerintem inkább csak egyéni kézjegyekről beszélhetünk.
A "klasszikus dekupázs" önmagában is eklektikus, lehetőséget ad többféle minta kombinálására - ebben is rejlik a bája.
A "tiszta stílusok" érvényesítése helyett, sokkal fontosabbnak érzem, hogy a tárgyak sem technikában, sem alapanyagban, sem díszítésben ne menjenek túl egy határon, mert ez mindeképpen az esztétika rovására megy.
Ami a "klasszikus dekupázs" mellett talán önállóan értelmezhető, az a vintage-stílus, mert ennek nagyon kedvez a dekupázsban rejlő széles lehetőségek, technikák tárháza. Erről bővebben a Vintage Box Factory blogomon lehet olvasni.

"A bolt bővítése, mivel vidéken ezeket a dolgokat nem lehet beszerezni."
- Hobbyboltok részére összeállítottunk egy kétlépcsős tematikát, amit már többszörösen alkalmaztunk, kipróbáltunk. Ha ennek a részletei érdekelnek, vedd fel velem levélben, vagy
telefonon a kapcsolatot.

Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger