2010. december 11.

Re-Kreatív Blog felmérés - Értékelés, 3. rész


A bloggal kapcsolatos felmérés 3. részében a beérkezett kérések, javaslatok átgondolása után, az alábbi változtatásokat és programokat tervezem.

1. A legtöbb kérés a részletes, fényképes leírásokkal kapcsolatos ("tegyem hozzáférhetővé mindenkinek..., még több ilyet...")

Nagyon röviden szeretnélek beavatni Benneteket a tárgyleírások készítésébe, ami egy önálló műfaj, és nem is a legkönnyebb.
  • Univerzális, bárki által használható leírást nem igazán lehet készíteni, hacsak nem a legegyszerűbb darabokról - de itt nem mindig erről van szó. Az olvasók tudásszintje nagyon különböző, és nem mindig ugyanazt értjük egy fogalom alatt - teljesen természetes módon.
  • A leírás készítőjének nem csak az adott tárgyat kell tudnia megcsinálni (még jó :-)), hanem azt is értenie kell, hogy hol vannak a lehetséges "gyenge pontok", még akkor is, ha olykor ezek triviálisnak tűnhetnek mások szemében. Például, "... és ragasszuk fel az üvegre a díszt..." - ez egy egyszerű művelet, viszont nem mindenki tudja, hogy mivel lehet üvegre ragasztani... Szerintem egy jó leírásnak az ilyen pontokon is mankót kell nyújtania, a technikai megközelítésen túl. Ehhez sok óra foglalkozások tartásával szerzett tapasztalat kell. (Ezért vagyok kicsit szkeptikus az interneten itt-ott olvasható elnagyolt leírásokkal kapcsolatban.)
  • A leírások mindegyike csak konkrétan megnevezett alapanyagok fényében értelmezhető, ugyanis egy termékkategórián belül is nagy különbségek lehetnek a felhasználás tekintetében. Például, nem elég megnevezni a leírásban, hogy "kétfázisú repesztőlakk", mert ebből többféle is van!
  • Vannak olyan részletek, amelyeket egyszerűen nem lehet szövegben megközelíteni, muszáj lenne megmutatni, hogy kell csinálni. Például, az alapanyagok mennyisége egy-egy munkafázisnál nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy, hogy mennyi az a "kevés festék"...
  • (Jó) Leírások készítése igen időigényes művelet. Egy részletes leírás megírása, majd közzététele az interneten, a nem alapszintű mintadarab elkészítésével együtt, összességében akár egy, vagy két nap is lehet, vagyis nem kis munka - ezért nem tudom mindegyiket, vagy a komplexebbeket publikussá tenni csak előfizetéses módon.

Leírások tekintetében a következőket tervezem folyamatosan bevezetni (amikor startra készen vannak, külön hírlevél is megy majd róluk):

1.1 A honlapomra (www.re-kreativ.hu) több tárgy leírását töltöm föl listaszerűen, mindegyiket külön fájlba, és ezekből tetszés szerint össze lehet válogatni a fotók alapján azokat, amelyek érdekesek lehetnek. A RAKTÁR-ból lehet majd őket megrendelni, jelszavas letöltéssel. A kiválasztott leírásokat összemásolom, így letölteni már csak egy "füzetet" kell, nem egyenként a fájlokat.

1.2 A kevésbé gyakorlottaknak (vagy annak, aki pont ezt szeretné elkészíteni) olyan egységcsomagokat állítok össze, ami egy konkrét tárgy megvalósítását teszi lehetővé. A csomag tartalmaz majd egy díszítendő tárgyat, a hozzávaló mintát/mintákat (méretre igazítva) és egy részletes leírást, a kész tárgy fotóival. Ezek szintén a RAKTÁR-ból lesznek megrendelhetőek.

1.3 A honlapomon regisztráltak részére létrehozok egy "védett" területet, ahol szabadon hozzáférhetnek különböző információkhoz, anyagokhoz. (Ezt a honlapom átalakításával párhuzamosan tudom csak megcsinálni, mert ehhez egy új motort kell készíttetnem, ami lehetővé teszi a csoportos hozzáférést.)


2. Foglalkozások Budapesten kívül
A kérdések, kérések sorában a másik legtöbbet ismételt téma a foglalkozások voltak, abban a kontextusban, hogy tervezem-e, hogy más városokban is tartsak foglalkozást.

A válaszom rövid: IGEN! Össze fogok állítani egy tematikát, egy-, illetve kétnapos, intenzív kurzushoz, amivel néhány városba remélem, sikerül már tavasszal eljutnom (Szeged, Pécs, Szombathely, Debrecen, és még nem tudom - esetleg javasoljatok még Ti is). Ez hosszabb szervezést és "logisztikát" igényel, így a részletekkel csak később tudok jelentkezni.

Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger