2011. április 28.

NAGY REPESZTŐS ÉS ANTIKOLÓS NAP II.

Két évvel ezelőtt tartottam meg az első "Nagy Repesztős Napot", ami idén az antikolás témájával is kibővül.
Többféle alapanyagot és technikát szeretnék bemutatni, először elméletben, majd a gyakorlatban.
A repesztés és az antikolás esetében is mindig az a fő kérdés, hogy mit mire kell rákenni és milyen sorrendben és milyen vastagon, illetve, az alapanyagok felhordásának, eloszlatásának mi a technikája.
Ha elsajátítod a kétkomponensű repesztés elvét, egészen biztosan mindig működni fog, mindenféle felület esetében!

A foglalkozáson nem lesz idő mindenféle repesztőlakkot kipróbálni, ezért a két legnépszerűbbre helyezem a hangsúlyt: a finomvonalas repesztésre és a repedőpasztára.


Az antikolásról
Bemutatok egy nagyon egyszerű technikát, ami a "gyertyázáson" alapszik, de ennek egy továbbfejlesztett változata.
A folyamat többlépcsős:
1. kép aláárnyalása
ilyen volt
ilyen lett
2.  antik hatás elérése


3. végül így fog kinézni


A repesztésről
A finomvonalas repesztés ajánlott a különböző minták fölé, mert hajszálvékonyak a repedések, így nem takarják és sötétítik el a mintát. Ez a repesztőlakk különbözik a klasszikustól mind a felhordás technikáját tekintve, mind pedig a további alapanyagok használatát illetően. Nehezen kerülhető meg, egyszerűen meg kell tanulni, hogy mivel lehet ezt a repesztőlakkot együtt használni, hogy szép legyen a munkánk.A repedőpaszta sokféleképpen használható, mi most egyfajta repedőfestékként fogjuk, amit még tovább festünk, színezünk. Ez a módszer nagy szabadságot ad a különböző rusztikus felületek kialakításában. Itt nem ajánlott a repedések kitöltése pl. umbra színű antikoló pasztával, ezért más logika szerint kell dolgozni, hogy a repedések mégis láthatóak legyenek.


Ami nagy bánatomra, idő hiányában kimarad, egy olyan finomvonalas repesztéses eljárás, ahol szabályozni tudod a repedések méretét (ami egyébként nagyjából "kódolva" van a repesztőlakkokba). Két éve szintén tartottam már foglalkozást ebben a témában, de lehet, valamikor megismételjük.
Az egykomponensű, vagy színrepesztés sem kerül terítékre most. Véleményem szerint ez mindegyik közül a legnehezebb, mert fölé kell dolgozni és ez egyben a korláta is.


Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger