2011. december 11.

ON-LINE FOGLALKOZÁSOK - FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE - 1. RÉSZ - ÁLTALÁNOS VÉLEMÉNYEK


Az on-line követhető, bemutató foglalkozások indulása óta már több hónap telt el, így elérkezettnek láttam az időt, hogy megkérdezzem róla a véleményeteket, tapasztalataitokat.
Számomra az indulás azért okozott sok fejtörést, mert semmilyen előzetes tapasztalat nem állt rendelkezésre, tudomásom szerint senki más nem csinál, vagy csinált hasonlót - de valahogy mégis el kellett kezdenem :-)

A blogomat érintő korábbi felmérés kapcsán kértétek, hogy találjak megoldást arra, hogy a nem Budapesten élők is részt tudjanak venni foglalkozásokon. Több helyre is hívtatok akkor, mindenfelé az országban, de úgy éreztem, egy egyszeri alkalom nem kínál igazi megoldást - így született meg az on-line követhető foglalkozások ötlete, majd lehetősége.

Most pedig itt az idő, hogy a segítségetekkel górcső alá vegyem az eddigieket és változtassak azon, amin szükséges.

Minden felvetést megválaszolok és átgondolok.
Több hozzászólás tartalma közel azonos, így ezek nem mindegyikét teszem itt közzé.
A negatív kritikákat sem spóroltam ki az alábbiakból - ilyen nem volt, vagy aki így érezte, nem írta meg. A saját hibáimból tanulok én is, ezért mindig nyitott vagyok a kritikus észrevételekre. Tőlem sem azt várjátok, hogy mindig mindenkinek csak szépet és jót mondjak egy-egy elkészült tárgyról, hanem konstruktív kritikát :-)

KIÉRTÉKELÉS 1. RÉSZ
EDDIGI TAPASZTALATOK, VÉLEMÉNYEK

1. ELÉGEDETT VOLTÁL-E A FOGLALKOZÁSOK TARTALMÁVAL ÉS AZ ÁTADOTT INFORMÁCIÓK MENNYISÉGÉVEL? KÉRLEK, ÉRTÉKELD 1-TŐL 10-IG. (1 = egyáltalán nem voltam elégedett, 10 - nagyon elégedett voltam)
A válaszok megoszlása:
56,3 % - 10 pont
21,9 % - 9 pont
12,4 % - 8 pont
4,8 % - 7 pont
2,3 % - 6 pont
2,3 % - 5 pont

A válaszadók 90,6 %-a (átlagot számolva) 
9 pontosra értékelte a foglalkozásokat tartalom és átadott információk mennyisége szempontjából.

2. MEGLÁTÁSOD SZERINT, A FOGLALKOZÁSOK MENNYIRE SEGÍTETTEK ABBAN, HOGY FEJLŐDJ A KEDVENC HOBBITECHNIKÁDBAN? KÉRLEK, ÉRTÉKELD 1-TŐL 10-IG. (1 = egyáltalán nem voltam elégedett, 10 - nagyon elégedett voltam)
61,5 % - 10 pont
2,5 % - 9 pont
18,2 % - 8 pont
12,8 % - 7 pont
2,5 % - 6 pont
2,5 % - 5 pont

A válaszadók 92,5 %-a (átlagot számolva) 
8,3 pontosra értékelte a foglalkozásokat későbbi hasznosíthatóság szempontjából.

Néhány, szavakban is megfogalmazott vélemény - a teljesség igénye nélkül:
(A válaszokból kivettem a javaslatokat, ötleteket, mert ezekkel külön szeretnék foglalkozni - így most csak az általános vélemények egy részét tettem be, minden cenzúra nélkül. Kisebb különbségekkel ugyanezek ismétlődnek a többi esetben is.)
Pár, általános kérdést érintő felvetésre szeretnék itt válaszolni. (Ld. rögtön a vélemény után.)
Nagyon köszönöm az eddigieket.
Empatikus, koncentrált a bemutató.
Csakis a saját időbeosztásomon és hozzáállásomon /a lehetőségeimen belül/ múlik, hogyan fejlődök tovább.
Nagyon hasznos, rengeteg elméleti információt kaphatunk, szélesíti az elméleti tudást, de a gyakorlat szempontjából az igazi a személyes találkozó Gabival és az együtt alkotás!!!
S.G.: Természetesen, az on-line foglalkozás nem helyettesítheti a személyes találkozásokat, ez nem is célja. A technikának vannak korlátai, nem mindent lehet ilyen módon elsajátítani, ezzel teljesen tisztában vagyok. :-)
Nagyon jónak tartom az on-line foglalkozásokat. Amikor csinálod a mintadarabot jobban tudom figyelni a technikát, jegyzetelhetek, kérdezhetek és van amikor mások is tesznek fel olyan kérdést ami nekem esetleg nem jutott eszembe.
S.G.: Többen is megfogalmazták most is és korábban is, hogy jobban tudják követni az egyes technikákat úgy, hogy folyamatában megnézik. Azt gondolom, hogy ebben tud sokat segíteni az on-line foglalkozás. A Nyitott Műhelyeken Ti dolgoztok és én nézem, ez itt fordítva van. Az előző esetben nem tudok mindenki mellett ott állni, hogy minden egyes lépés tökéletesen rendben van-e (pl. vegyük csak a ragasztástechnikát), míg az on-line alkalmakkor a folyamat teljes egészében követhető.
A foglalkozásokon elhangzottak illetve a bemutatott technikák jól érthetőek, tetszik, hogy közben is hozzá lehet szólni, kérdéseket lehet feltenni.
Nekem csak jó tapasztalatom van, imádok részt venni, azzal együtt, hogy csak az ingyenes foglalkozásokon tudok részt venni kisnyugdíjas lévén, az anyagok megvásárlása is gond, így már nem jut másra. Sajnos, a barátaimnál is ilyen gond van, bár tudjuk, nem lehet minden ingyenes. Egyébként meg imádok részt venni, nagyon jónak találom.
Amely előadásokon részt vettem az nekem mind nagyon tetszett, rátapadtam a számítógépre, így én igazán kritikát nem tudok írni. Nekem szuper jó volt mindegyik.
Nagyon jó ötlet amit megvalósítasz Gabi, nívós! Gratulálok!
Kár, hogy itt vidéken sok a kispénzű, létminimumból élő, jószándékú, ám szépet szerető ember, akinek drága az itt felkínált lehetőség, így csatlakozni nem tud, bármennyire is szeretne. További sikereket kívánok!
Nagyon tetszett, csak a sok - számomra sokszor zavaró kérdezések - nem kellenének és ezzel dinamikusabb, pergősebb lenne.
S.G.: Az on-line foglalkozás interaktív és ezen a későbbiekben sem szeretnék változtatni - bár a chatfal kikapcsolható. Akik részt vesznek a  foglalkozásokon nem feltétlenül azonos tudásszinttel rendelkeznek, így természetes, hogy kérdések sora merül föl - és ezeket nekem kötelességem megválaszolni, annyiszor, ahányszor fölteszik. A kérdezés módját, lehetőségét semmilyen formában sem szeretném korlátozni - így ennek a kérésnek egészen biztosan nem tudok eleget tenni.
Nagyon pozitív tapasztalataim vannak. Az általad mutatott technikáknak legalább a felét már kipróbáltam, és a repesztés kivételével sikerült is mindent jól megcsinálnom. (A klasszikus, kétfázisú repesztésről beszélek, ami azelőtt sem sikerült, és most sem. Fogalmam sincs, hogy miért, mindent úgy csináltam, ahogy mutattad.) Részletesen, érthetően magyarázol, számomra minden alkalommal tudtál olyat mutatni, ami új volt, és a tanultakat be tudtam építeni a már meglévő ismereteimbe, tehát abszolút használható tudást adtál át, amit aztán más tárgyakra, dolgokra is át tudtam vinni. Úgyhogy szuper volt, köszönet érte! Remélem, még sokszor részt tudok venni a foglalkozásaidon.
T.Gabi! Nagyon örülök ennek a lehetőségnek (on-line foglalkozásoknak), hasznosnak találom. Az általad bemutatott technikákat próbálom itthon gyakorolni, több-kevesebb sikerrel. Én személy szerint nagyon örülök, hogy van egy ilyen lehetőségem tanulni, mert sajnos nem tudok felmenni Budapestre emiatt.
Teljesen elégedett vagyok a foglalkozásokkal, ha nem tudunk személyesen elmenni Hozzád legalább így nagyon sok szépet tanulhatunk.
Engem, személy szerint nagyon sokat segítenek az on-line kurzusok.... bátorságot kaptam olyan darabok elkészítésére is, amit eddig nem igazán mertem elkezdeni, csak csodáltam őket.
Előnyömre volt, hogy láttam amint készült lépésről-lépésre egy-egy darab, láttam milyen ecsetet és alapanyagot kell használni, illetve hogyan kell használni.
Mindezekért, köszönet.
Jók voltak, néha nehezen voltak láthatók, érthetők voltak, a nagyon kezdőknek külön foglalkozást kellene hirdetni talán, mert időnként túl van magyarázva a téma és sokan akkor sem értik, kéne talán egy pl. megszárított, vagy megrepedt másik mintadarabot is készíteni (előre, mint a főző bemutatóknál egy megsült, vagy megfőtt ételt) és nem a szárítással menne el az idő.
S.G.: A javaslat részére, amit nem szerettem volna itt kiragadni a szövegkörnyezetéből, később fogok reagálni - ti. kezdőknek külön foglalkozást hirdetni, de a második felére szeretnék itt válaszolni. (Több éves tapasztalattal, nem hiszek a "kezdő" és "haladó" megosztásban, csak a "gyakorlott" vagy kevésbé gyakorlott"-ban - de erről majd később.) A foglalkozások lényegét érinti, amit írtál - egy-egy alkalommal az elejétől a végéig megmutatom hogyan készül el egy tárgy. Nem szeretnék ezen a későbbiekben sem változtatni és a szárítással a továbbiakban is el fog valamennyi idő telni. Nem szeretnék "konzervet" tálalni, így az egyes lépéseket bemutató, előre legyártott darabokat a későbbiekben sem fogok használni. Ennek más oka is van, nem csak a konzerv mivolta: nem tudok egy foglalkozásra még egy teljes napot előkészülni, a mintadarab elkészítésén kívül, és nem tudom megvenni az alapot 6-7 példányban, alapanyagostól - ehhez árat kellene emelnem, ami nem célom.
Semmi kritikám nincs,  10-est adtam a kérdésekre.
Indok: A foglalkozások világosak, érthetők. Ha kérdésünk van, választ kapunk rá, és a "hülye" kérdés sem ciki. Van idő jegyzetelni, nincs semmi elkapkodva . A tanuláson kívül még pozitívum a "légkör". Mintha tényleg mindenki ott ülne Veled !
Ja! a technikai finomságok megismerése viszi a pálmát. (ez az amit a "szakkönyvek" nem írnak)
...hát most itt ülök már egy ideje, s komolyan válaszolni meg nem tudok. Tudom, hogy  arra törekszel, hogy minden újdonságot bemutass nekünk, s ez így van jól. Az pedig, hogy kinek melyik stílus áll közelebb a lelkéhez, azt már a mintadarabon el tudjuk innen a másik oldalról dönteni. Így aztán ne változtass ezen, nem szabad. Azt pedig meg kell jegyeznem, s ezt tapasztalatból mondom, hogy még azon az adott foglalkozáson is tudok  nagyon hasznos új dolgot tanulni, amelyiknél azt gondoltam, hogy ezt kihagyom, mert "minek is ez már nekem". Ezt a jó szokásodat tartsd meg, s ilyen kis mellék-okosságokkal a jövőben is fűszerezd meg az estéinket.
Kedves Gabi, csak jókat tudok írni. Nagyon jó ötletnek tartom az on-line foglalkozást, csak gratulálni tudok. Szerintem a technika sokat javult, nekem többnyire csak annyi problémám szokott lenni, hogy a hozzászólásokat nem látom folyamatosan. A hang és a kép egyébként rendben van.
S.G.: Most már több hónapnyi tapasztalat birtokában, az én meglátásom szerint, a közvetítések hátterében lévő technika (szoftver és hardver egyaránt) jól vizsgázott. Egyszer volt komolyabb probléma, de akkor sem a közvetítés szoftverével, hanem az Adobe Flash Player akkori verziója omlott össze folyamatosan. Ez a technika (bár látszólag egy "filmet" nézel, amihez hozzá tudsz szólni) különbözik pl. egy Youtube-os film megnézésétől. Itt egy időben (és valós időben!!!) megy a mozgókép élő közvetítése, a hozzá tartozó hanggal és ehhez jön hozzá a chatfalon keresztül futó szöveges adatforgalom is. A felhasználók gépei természetesen, különböznek - egyik jobban bírja ezt a leterhelést, a másik kevésbé. Ez lehet az oka annak, hogy pl. késve látod a hozzászólásokat, mert a géped "kompenzál". Egy átlagos számítógépnek ez a terhelés nem jelent problémát - ami még befolyással lehet rá, az az internetkapcsolatod sávszélessége.
Technikában is szeretnék azért fejlődni, pl. a speciális lámpák megrendelésével, amelyek segítségével még jobb minőségű képet tudok majd közvetíteni. (Ahol kamera van, ott a megvilágítás a legkényesebb kérdés.) Ezeket a lépéseket megfontoltan tudom megtenni, mert csak a villanykörte (1 db.) 6000,- Ft és mindjárt három kell, meg valami, amibe belecsavarom (na, ez még ennél is drágább), aztán meg állvány, amire rögzíteni tudom őket (ez még annál is drágább :-) Szóval, azon vagyok, hogy tökéletesítsem a közvetítés minőségét.
A minikurzusok nagyon tetszenek, úgy ötletileg, mint a felhasznált anyagok tekintetében. Néha tipikusan a semmiből valamit kategória, amit szerintem mindenki tud hasznosítani. A "rendes" on-line foglalkozáson csak egyszer volt alkalmam rész venni, de a bemutatott technika nagyon tetszett!
Külön köszönet, hogy válaszolsz a kérdéseinkre.


Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger