2011. december 12.

ON-LINE FOGLALKOZÁSOK - FELMÉRÉS KIÉRTÉKELÉSE 2. RÉSZ - KEZDŐ VAGY HALADÓ?


Többen is írtátok, hogy válasszam szét a "kezdő" és "haladó" kurzusokat, mert "kezdő vagyok, bonyolult tárgyakhoz nem merek hozzáfogni", vagy pont az ellenkezője: olyan foglalkozást tartsak, ami "nem csak alapszintű ismereteket tartalmaz, hanem új esetleg a megszokott elkészítési módtól eltérő megoldásokat is bemutat. Különleges effekt készítése, trükkök (készítési) bemutatása persze a decu. oldaláról."

Ez a kérdés nagyon fontos, ezért szeretném külön és hosszabban megválaszolni.

Nem hiszek a kezdő és haladó megközelítésben - de, hogy ezt meg tudjam magyarázni, máshonnan kell elindulnom.

Először nevezzük pontosan a nevén a gyereket, hogy ugyanarról beszéljünk:
- mit értünk TECHNIKA alatt? - szerintem a dekupázsban alkalmazott technikák azok a megoldások, amelyek segítségével, több alapanyag és/vagy eszköz együttes használatával egy sajátságos hatást tudunk elérni.
- a TECHNIKA nem tévesztendő össze egy alapanyag használatának elsajátításával.
Pl. a kétfázisú repesztés csak alapanyag-használat mindaddig, amíg a használati utasításában leírtak szerint, egy felületre felkentük a két réteget, majd várjuk a repedések megjelenését. TECHNIKA attól a pillanattól lesz belőle, hogy esetleg más alapanyagokkal együtt, speciális módon felkenve/használva, különlegesebb hatást tudunk vele elérni.

Aki most ismerkedik a dekupázzsal és még nincs nagyobb gyakorlata - nem kell mást tennie, mint néhány lépcsőfokot meglépni:
1. meg kell tanulni a ragasztástechnikákat, szalvéta, rizsszalvéta, rizspapír és dekupázspapír esetében.
2. meg kell tanulni, hogy milyen eldolgozási módok lehetnek a fentebb felsorolt papír alapú anyagok eldolgozására a felületen (ez már egy picit nagyobb falat, de egyik sem nehéz!!!! - de az kétségtelen, hogy ez egy hosszabb tanulási folyamat).
3. meg kell tanulni egy-két háttér megfestését - első körben, majd ez később bővíthető
Ez az alap, amire a továbbiakban már lehet építkezni. Ezek hiányában viszont nem lehet fejlődni!

Ha meglátsz egy megítélésed szerint bonyolult technikákkal készült tárgyat - ne hagyd, hogy a szemed becsapjon és mindig az legyen az első gondolatod, hogy csupán néhány egyszerű technika kombinációja van rajta. A különböző technikák (néhány kivétellel) egyáltalán nem nehezek, de be kell őket gyakorolni (ezt ugye, nem lehet megúszni).

Ha megtanultál ragasztani, a mintákat eldolgozni és minimális festési ismeretekre is szert tettél, nos, innen kezdve már NINCS "kezdő" és "haladó", mert MINDEN tárgyat el fogsz tudni készíteni, ha egy foglalkozáson valaki megmutatja:
- pontosan milyen márkájú anyagokkal dolgozz - mert minden lépés alapanyagfüggő és nagyon-nagyon fontos az alapanyagok és eszközök ismerete
- éppen mit, milyen sorrendben és milyen eszközökkel kell csinálnod, hogy a kívánt hatást érd el.
Már annyiszor hallottam azt a mondatot egy-egy foglalkozás végén, hogy "nem is gondoltam, hogy ezt én meg tudom csinálni".
Vagyis, a díszítés sok esetben többféle (nem bonyolult) technika és alapanyag együttes használatának az eredménye - mint ezt már az előzőekben is írtam!

A dekupázsban egyébként sem ezek a legnehezebbek - a pálmát mindenképpen a díszítés kitalálása viszi! Ez viszont tényleg nehéz! Mert csak részben tanulható és bele kell tenni az egyéni látásmódot is. Eleinte mindenki hajlamos túlzsúfolni a tárgyakat mintákkal és technikai megoldásokkal. Letisztultabb darabot készíteni sokkal nehezebb...

Ehhez csak annyit szeretnék még hozzátenni, hogy hallgass elsősorban a szívedre és ne a technikai megoldásokat hajszolva és halmozva díszíts egy tárgyat, mert EGY dolog a fontos, hogy ami kikerül a kezünk alól, szép legyen, esztétikus, nem giccses és az elkészítése okozzon sikerélményt és sok örömet. Semmi, de semmi más nem számít!

(Elnézést kérek az idézett sorok írójától, de nem tudom teljes mértékben értelmezni, hogy milyen típusú magas szintű ismereteket kellene átadnom a foglalkozásokon. Számos, "a megszokott elkészítési módtól eltérő megoldásokat" is bemutattam, különleges hatásokkal, trükkökkel. Örülnék néhány konkrét példának, így mindenképpen közelebb jutnánk a megoldáshoz.)Photobucket

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger