2013. március 28.

10+1 tipp húsvétra - 10/5


Növényi eredetű festékekkel is készíthetünk szép, színes tojásokat.

1. Vörös káposztával
A vörös káposztát daraboljuk minél kisebb kockákra, tegyük egy edénybe és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Főzzük kisebb lángon, kb. fél óráig, majd hagyjuk kihűlni.
Az előre megfőzött tojásokat akkor tegyük csak bele, mikor a lé és a benne lévő káposzta is teljesen kihűlt, egyébként nem festi meg szépen. Hiába lilás a főzet, a megfestett tojások nagyon szép kékek lesznek!
Az első merítések után köthetünk spárgát vagy gumit a tojások köré, majd folytathatjuk a festést, így érdekes, a kék különböző árnyalataiban pompázó csíkos tojásokat kapunk.


2. Spenóttal
A spenóttal egyszerűen készíthetünk gyönyörű zöld tojásokat. Akár a piacon vesszük, akár mirelitként van otthon belőle, mindegyik jó. Darabold fel, vagy mirelit esetén olvaszd fel, önts rá kevés vizet, majd főzd minimum fél óráig.
Várd meg, amíg kihűl, majd ekkor tedd bele a tojásokat, és várj vele, amíg szép zöld színük nem lesz. Minél sűrűbb a főzet, annál erősebb és intenzívebb zöld színt kapsz.


3. Hagyma héjával
Talán a legismertebb természetes tojásfestési mód, ha vöröshagymát teszünk a vízbe, és abban főzzük meg a tojásokat. Forrás után tegyük a lébe a tojásokat. A hagyma külső, színes, száraz héjára van szükségünk, ezért ezeket vegyük le és csak ezeket tegyük az edénybe.
Minél több hagymát használunk, annál szebb és élénkebb szín lesz az eredmény. Minél tovább főzzük, annál sötétebb lesz az árnyalat.
Forrás: bien.hu

4. További lehetőségek
- sárga: kurkuma, sárgarépa,
- rózsaszín: lilahagyma héjának főzete,
- zöld: csalánlevél, vagy petrezselyem főzete,
- lilásbordó: cékla leve

Így járjunk el: tegyük az anyagokat egy nagy lábos vízbe, forraljuk fel, majd főzzük meg benne a tojásokat, és hagyjuk a lében, amíg kihűlnek. Minél több természetes színezéket használunk, és minél hosszabb ideig áztatjuk a lében a tojásokat, annál sötétebb színt kapunk. A végső árnyalat azért függ a tojás eredeti színétől is!
A festett tojásokat szalonna bőrével, vagy olajjal átitatott ronggyal töröljük fényesre.

A mintákhoz pedig néhány hagyományos technika:

1. Karcolt, vakart tojások:
Az egyszínűre festett tojásokra a mintákat pl. tűvel vagy szeggel a festékbe karcoljuk.
fotó via: nlcafe.hu

2. Levélrátétes (berzseléses) technika:
A megfőzött tojásokra bevizezett leveleket simítunk. Szorosan bekötjük egy nylonharisnya darabba vagy gézbe, majd festékfürdőbe állítjuk. A kész tojásokat kicsomagolva válik láthatóvá a levél helye.
fotó via: bolhapiac.blogspot.com

Végül néhány átrajzolható minta - eredetileg szűrhímzéshez, de tojásokon is jól fognak mutatni:
 
elvalasztoblog photo elvalaszto780.jpg

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger