2013. április 5.

Illatok és dizájn

Ki tudna ellenállni egy-egy jó parfümillatnak????
... de az üvegeik is lehetnek igazi műremekek!

A parfümök, illetve a kellemes illatok használata több ezer éves múltra tekint vissza. Mondhatjuk, hogy az emberiséggel egyidős.
Már az ókorban felfedezték, hogy a különböző illatok hatással vannak az emberi testre, lélekre, érzelmekre.
Az egyiptomiak az illatos virágokat olajba áztatták, átszűrték és ezzel illatosították magukat. Az ókori görögök a házuk padlójára és falára is bőven szórták az illatokat. A rómaiak a fürdőhöz és a ruhájukhoz is illatos olajokat használtak, sőt a lámpásaikhoz is, ami aztán az egész helyiségben kellemes illatot teremtett. Már az I. században készítettek rózsavizet.

A XIV. században kisérletezték ki az alkohol tisztításának módszerét. Orvosi célokra, likőrökhöz, később pedig a parfüm készítéshez használták.
Az illatszerek divatba jöttét Európában Medici Katalin nevéhez kapcsolják, a XVI. században. Ekkor élt Mauritius Frangipani, akit a mai parfümök megteremtőjének tekintenek, mivel ő volt az első, aki az illatanyagokat égetett szeszben oldotta fel. Ezidőben igen megbecsült szakma volt az illatszerész.


A XVIII. századra tehető a kölnivíz megjelenése. Csodavíz néven egy olasz ószeres kezdte árusítani, aki aztán Kölnben telepedett le és a Kölnischwasser = kölnivíz nevet adta neki.

Az 1920-as években William Cruise által kidolgozott skála szerint minden parfümhöz hozzárendelhető a maga illatpiramisa. Ez az illatok párolgási sebességét mutatja.
A piramis alapját alkotják az alapillatok: ezek az illatok maradnak meg a bőrön legtovább.
A piramis középső része a szívillatok: általában nem érezhetők azonnal 10-30 perc elteltével bontakoznak ki a bőrön és 4-5 órán keresztül maradnak meg. Ezek alapján soroljuk a parfümöket illatcsaládokba.
A piramis csúcsa a fejillatok: gyorsan párolognak, kb. 10-15 percig érezhetők. A parfümök alapanyagai növényi (pl.: virágok, levelek, fakéreg, gyümölcshéj, gyökerek, magok, gyanták) és állati (pl.: szürke ámbra, pézsma, cibetmacska, kasztoreum) eredetűek.


ILLATCSALÁDOK:
Ciprusos: nevét a Chypre Coty nevű parfümről kapta.
Fás: kifinomult, elegáns illat. Egyik összetevője a szantálfa, melyet már az ókorban is használtak a füstölőpálcikákban.
Páfrány: elnevzését a Fougcre Royale (Királyi Páfrány) parfümről kapta.
Virágos: a legváltozatosabb illatcsalád, virág-gyümölcs, virág-keleties, virág-vízi, virág-zöld, virág-aldehid.
Citrusos: hűvös, friss érzést biztosít, citrom, narancs, mandarin és bergamott.
Keleties: érzéki, egzotikus kompozíció, keleties-virág, fűszeres és ámbra.

A parfümök illatának tartóssága attól függ, hogy az illatolaj mekkora koncentrációban van jelen az alkoholban.
2% - 5% : EDC Eau de Cologne kölni. Illata nagyon gyorsan elillan.
4% - 8% : EDT Eau de Toilette. Illata fél - egy órán keresztül érezhető.
15%-18%: EDP Eau de Parfum. Illata tartós, 12 - 24 órán át.
20%: Parfüm. Magas koncentráltság, az illat egész nap érezhető.

VÁSÁRLÁS
Az emberi orrban kb. 10 millió érzékelősejt van, melyek rögtön továbbítják az üzenetet az agyunknak. Ezért életünkben nagyon fontos szerepe van az illatoknak. Egy jól megválasztott parfüm nemcsak ránk, de környezetünkre is pozitív hatással lehet. Ez természetesen fordítva is igaz. Vannak akik a könnyű, friss, mások a nehéz, fűszeres, vagy éppen a fanyar illatokat kedvelik.

 
A parfümök minden bőrön másképpen illatoznak, mivel az illatanyaguk keveredik a testillattal. Ezért nem elég csak a divatot követni és megvenni egy parfümöt azért, mert éppen tetszik a márkája, a csomagolása, az üveg formája, vagy valamelyik világsztár adja a nevét hozzá. Saját egyéniségünkhöz illő parfümöt választani nem könnyű. Egyrészt azért, mert minden parfüm mindenkin más illatú, így nem elegendő, ha az üzletben megszagoljuk az illatcsíkokat, mert a bőrünkön más illata lehet.
Másrészt amikor elmegyünk vásárolni egyszerre három négy illatnál többet nem érdemes kipróbálni, mert ennél többet nem tudunk különválasztani egymástól. Tehát, ne egy nap alatt akarjunk dönteni. Ha viszont már megszületett a döntésünk, akkor még mindig ott van a következő kérdés: Mennyit áldozunk rá? És ennek függvényében vagy márkás parfümöt vásárolunk, amelynél meg kell fizetnünk a design-t, csomagolást, márkanevet, (10-20 ezer forint), vagy vásárolhatunk olcsóbban is.

Vannak cégek, ahol ugyanazon illatanyagokból előállított parfümök lényegesen olcsóbbak (3-4 ezer forint), mivel egyforma üvegben hozzák őket forgalomba, nem költenek reklámra és nem kell megfizetni a márkanevet. Ezek nem a parfümériákban kaphatók, hanem a cég értékesítői hálózatának tagjaitól lehet vásárolni. Mindenkinek saját döntése (és anyagi helyzetének függvénye), hogy milyen parfümöt és honnan szeretne vásárolni, mert a választék igazán bőséges.

képek: La Belle Epoque, szöveg: parfumok.oldal.biz

elvalasztoblog photo elvalaszto780.jpg

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger