2013. április 9.

Mi is az a vintage stílus???

A „vintage” szó eredetileg a borászatban volt használatos, például a portói borokat nevezték így: a Porto Vintage egy „évjáratos” bor a kiemelkedően jó és ekként kihirdetett évek terméséből. Két-három évig nagy fahordókban, majd közel húsz évig palackban érlelik. A bor régiségére és minőségére utalva nevezték vintage-nak, majd ugyanezen jellemzők miatt honosodott meg a kifejezés a divat és a lakberendezés világában is.

A vintage szó a 20-as évektől a 70-es évek közepéig viselt öltözékekre, kiegészítőkre és lakberendezési tárgyakra vonatkozik.
A retro viszont az 1975-től a 90-es évekig divatos holmikat jelenti.


Vagyis, a vintage nem retro és a retro nem vintage!

shabby chic


A vintage stílus jellemzői:

  • játékos stílus, a különleges, régi darabokat újakkal párosítja, valamint izgalmas kiegészítőkkel, eredeti és egyedi összeállítást alkotva, vagyis izgalmas, vicces, olykor infantilis, szexi, csajos, vidám és merész.
  • a tárgyak összhatásukban régiesnek, vagy használtnak tűnnek. A lényeg a tűnik szón van, mert egy vadonatúj darab is kelthet használt hatást, ami a vintage stílus egyik alapjellemzője,
  • a színek csak a lakástextileken tarkák, maguk a használati tárgyak, bútorok egyszínűek és jellemzően világosak, pasztell színűek, vagy nagyon finoman és visszafogottan díszítettek. A környezet így kiegyensúlyozottá, nyugodttá válik.
  • az anyagok tekintetében a természetes anyagok, a meleg színű fák, kosarak, cserepek dominálnak.
  • a régi fényképek, grafikák, akvarellek a stílus fontos kiegészítői
  • ez a nosztalgikus irányzat számos stílus jegyeit viselheti magán. Az ide sorolható tárgyakat, kiegészítőket nem lehet egy katalógusból lemásolni – jó adag kreativitás szükséges a melegséget árasztó hangulat kialakításához.
  • a régi holmik eredeti funkciójától eltérő használat (például, a sufniból kimentett széket használhatjuk éjjeli szekrénynek, vagy a régi fém sütisdobozt virágcserépnek)

Happy BD for Kaliam


Kis kézügyességgel viszonylag egyszerűen készíthetünk mi is vintage stílusú tárgyakat!

Mi kell hozzá?


  • tanuljuk meg az antikolási technikákat!
  • ragasszunk, fessünk, csiszoljunk!
  • használjunk a stílusnak megfelelő mintaíveket, stencileket, szalvétákat, színeket, alapanyagokat!
Természetesen fontos, hogy ezt az erőteljes és markáns stílust jól tudjuk használni, és a tárgyak révén harmonikus, kiegyensúlyozott környezetet teremtsünk.

A vintage népszerűségének legfőbb oka tehát az egyediség, a különlegesség és az ötletgazdagság! 
Vagyis, kreatívok előnyben!

elvalasztoblog photo elvalaszto780.jpg

1 megjegyzés:

Rózsa írta...

Olyan szépen "összeszedted". Nem könnyű megfogalmazni a vintage jelentését, s leginkább nem könnyű összerakni a "látványát". Sokszor magam is bajban vagyok, ha erről beszélek. Mert néha csak egy-egy embernek vintage az, amit annak vél - láttam már rettenet dolgokat ezzel a jelzővel illetve!:-(. Szóval köszönöm, köszönjük, s még így, összeszedve is azt gondolom óvatosan kell fogalmazni, amikor egy-egy alkotásra rásütjük a "vintage-stílusban készítettem" kijelentést.

Recommended Post Slide Out For Blogger