2015. április 30.

Melyik bőrönd az enyém??? - egyszerű DIY ötletek utazáshoz

Jön a szép idő és talán kedvet kapunk az utazáshoz, egy-egy hétvégi városlátogatáshoz. A fapados jegyekkel ez talán nem tűnik elérhetetlennek.
Számos kilométerrel (ez olyan 100ezres nagyságrend :-) ), csomagolással, átszállással és bőröndcipeléssel mögöttem - megosztanám pár tapasztalatomat.

Egyik alkalommal - lényegtelenek a körülmények - lekéstem a reggeli gépet, viszont a csomagomat már feladtam. Amikor este végre megérkeztem a célállomásra, bevezettek az elveszett csomagokat gyűjtő terembe, hogy válasszam ki a sajátomat.
Na, akkor megfogadtam, hogy soha többet nem veszek fekete bőröndöt (mert volt ott belőlük kb. 500) csak és kizárólag valami színeset.

Persze, ha már megvan a fekete, érdemes indulás előtt pár házi módszert bevetni, hogy fölösleges bosszúságoktól kíméljük meg magunkat.

1. BŐRÖNDÖK

0. Ha még nem vettél bőröndöt, ne is gondolkodj másban, mint 4 kerekűben (és színesben). Ez kicsit drágább lesz, de mindent megér, ha nem kell cipelni - ugyanis, a kétkerekűt megdöntve húzod és így a súlyát is tartanod kell, míg a négykerekű könnyen gurítható álló helyzetben ... (Nagyobb reptereken lehet, hogy a kapuig 40 percet is gyalogolni kell, szóval, nem mindegy a kézipoggyász ...)
Nem érdemes merev falú bőröndöt venni, az a vastag vászon sokkal jobb!

1. Ha már van egy szép fekete bőröndöd, íme néhány ötlet, hogy könnyen felismerhetővé tudd tenni
- fessél az elejére jó nagy méretű és elütő színű mintát pl. stencillel és akrilfestékkel.
Több réteg akrilfestéket vigyél fel és ne felejtsd el a stencil hátát ragasztósprayvel befújni, hogy nehogy alá kerüljön a festék! Nem kell lakkozni!


- egy közepesen vastag, hajlékony kartonból készítsd el az alábbi formát (ebből érdemes egyszerre többet is csinálni!):
Fesd le ugyanazzal a festékkel és sniccerrel vágd ki a bújtatáshoz szükséges nyílásokat.


Az egyik oldalát díszítheted ugyanazzal a stencilmintával, a hátára pedig írd fel a neved és a telefonszámod.


Ragaszd le öntapadós áttetsző fóliával, vagy lakkozd le több rétegben és tegyél egyet a bőrönd fülére, egyet pedig a bőrönd belsejébe.


2. Ha a bőröndödet egyszerűen csak felújítani szeretnéd, erre a decoupage-technika is kiválóan alkalmas.
Kend le alapozó festékkel, majd annak teljes száradása után ugyanúgy dolgozhatsz rá, mint bármilyen más felületre. A végén lakkozni kell.
Használhatsz szalvétát, rizspapírt és decoupagepapírt is.
Így ténylegesen teljesen egyedi lesz!


2. PIPERE 

Kézipoggyászban nem lehet folyadékot csak úgy felvinni a gépre. Erre a célra mindent ami folyékony (még a rolleres dezodort, fogkrémet, parfűmöt is) bele kell tenni egy teljesen áttetsző zacskóba és egyik sem haladhatja meg egyenként a 100 ml-t.
Erre érdemes itthon felkészülni, mert drága mulatság mindent kidobni a reptéren (az átvizsgálásnál elveszik és kidobják), illetve a boltban megvehető kis kiszerelésű pipere cuccok nem olcsóak, ha összeadogatjuk őket.

- már most tedd félre a félig elhasznált fogkrémet és ezt csomagold majd el,
- porciózd ki jól záródó zacsikba a sampont, a tusfürdőt, testápolót, naptejet stb. és címkézd fel, mert itthon még egyértelmű, hogy mi micsoda, na de pár nap múlva ... :-)

- készíts kéztörlő kendőket papírzsepiből, amelyeket át kell itatni kevés víz+testápoló(+ pár csepp parfűm esetleg) keverékével. Pár darabonként ezeket is be lehet csomagolni jól záródó zacsikba, amelyekből ki kell préselni a levegőt. Ez nagyon jól jön számos helyzetben!
- ha a parfűmöd nagyobb, mint 100 ml, nem kell feltétlenül újat venni. Egy kis tégelybe tegyél semleges illatú krémet, ehhez önts a parfümből és jól keverd össze minden használat előtt - így csak kenni kell majd.

Ha van kedved pepecselni, készíthetsz igazi krémparfűmöt is - én nagyon szeretem használni őket és az elkészítésük sem bonyolult - ja, és szép kis fém dobozkát is lehet nekik csinálni, vagy egy meglévőbe beletenni:


Egy kis üvegcsébe 10 ml jojobaolajat teszek (hordozóolaj) és kb. 30-40 csepp tetszőleges természetes illóolajat (kb. 20 csepp olaj = 1 ml), vagy illóolajak keverékét (de ezzel kísérletezni kell, mert ha összeérnek, megváltozik az illatuk).

Ha többféle illatot keversz, néhány napig hagyni kell állni, hogy kiderüljön a végeredmény, de egyfélénél azonnal elkészíthető. A levendulát szeretem, mert annak jó friss illata van.

Kb. egy teáskanálnyi méhviaszt vízfürdőn felolvasztok, ugyanennyi jojobaolajjal együtt.
A méhviasz interneten beszerezhető, a keresőbe a méhviasz tömböt kell beírni. Olyat érdemes venni, ami natúr kozmetikumokhoz használható.
Amíg ez felolvad, az illatos olajat meleg vízbe állítom, mert így lehet majd őket jól összekeverni.
Nem maradt más hátra, mint a kettőt a tégelybe önteni és jól összekeverni. Hagyni kell kihűlni, megdermedni és csak ezt követően kell lezárni.
(Azért ez ajándéknak sem utolsó ...)

Ha már úgyis megvettük a méhviasz tömböt, készíthetünk belőle ajakírt is, ami NÉLKÜLÖZHETETLEN utazáskor! A repülőn annyira száraz a levegő, hogy sebesre száradhat a szánk! Ilyet még nem készítettem, de az interneten többféle receptet is találni.

3. EGYÉB HASZNOS

- utazás közben az útlevélnek, személyinek, beszállókártyának, jegynek kéznél kell lennie. Amúgy is elég dologra kell figyelni, ezért én ezeket mindig külön tartom egy erre rendszeresített tokban. Voltam már szemtanúja annak, hogy valakinek kicsúszott a kézben tartott útleveléből a beszállókártyája ... ez akár az utazás meghiúsulásával is járhat.

Filcből pillanatok alatt össze lehet egy ilyet dobni - megéri! (Egy női táskában amúgy is minden elsüllyed.)


Nem hátrány, ha olyan kézitáskával utazunk, amelybe nem sajnálunk beragasztani valahová belülre egy darab tépőzárat, aminek a másik fele ennek a filc tartónak a hátán van. (Ezt a filcre föl kell varrni, mert a ragasztás nem bír ki sok strapát).

- hosszabb repülőútra a gépen jó ha van nálunk egy nagyobb kendő - ez ha kell takaró, ha kell párna, ha kell vállmelengető (ha a szomszédunk ezerrel nyomja a légkondit ...), zokni és pl. egy filc papucs:


via http://www.purlbee.com/

- egy kis neszeszerben legyen szemcsepp, mert a szemünk is kiszárad, egy-két kamilla és/vagy borsmenta teafilter, mert forró vizet lehet kérni, de általában csak fekete- és gyümölcsteájuk van, pedig kisebb gyomorpanaszokra az előbbiek nagyon jól jönnek, egy-két szem fájdalomcsillapító, mert a légnyomásváltozás miatt van, akinek fáj a feje. A folyamatosan szedett gyógyszereink ne a kézi- vagy feladott poggyászban legyenek, hanem a kézitáskánkban.

Persze, ne maradjon otthon a cuki szerencsemalac sem ...


Jó utat! :-)

elvalasztoblog photo elvalaszto780.jpg

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger