2015. május 11.

Festett tálak - 30 perc alatt elkészülnek - inspiráció

Közeledik a gyümölcsszezon a sok pompás színű gyümölcsével!
Mutatnék pár ötletet, hogyan lehet nagyon egyszerűen és gyorsan feldobni / átalakítani a meglévő tálainkat, hogy elkápráztathasd a vendégeket, vagy egyedivé tegyél egy-egy születésnapi/névnapi ajándékot.

1. Kis porcelán tálakat rendezhetsz színes szettbe, ha porcelántollal egyszerű mintát festesz rájuk. Illanófilccel elő is lehet rajzolni. Jól illik hozzá ez az egyszerű "csomagolás", ha születésnapra ajándékba adnád.


2. A bambusz tálakat is át lehet alakítani ... kis Dekor Paint Soft ... :-) (visszacsiszolva és lakkozva)3. Porcelánfestékkel, elnagyolt mozdulatokkal megfestett porcelán tálak. Jó a kontrasztos szín a külső részén. Az ecsetvonásokkal követni kell a tál formáját.
 4. A porcelán tálak belső részét be lehet vonni füstfóliával is, de ezt a felületet oldószeres lakkal kezelni kell, egyébként oxidálódik. A lakkot még a vízbázisú festékpöttyök felfestése előtt fel kell kenni, meg majd utána is. Ebben a tálban olyan gyümölcsöket lehet tárolni, amelyek nem engednek levet.


5. Stencillel - az alapszín megadása után a stencil mintáját ceruzával (vagy illanó filccel) át lehet rajzolni a tálkák oldalára, majd ezt megfesteni egy kontrasztos színnel.
Közvetlenül stencilezni többszörösen ívelt felületet elég nehéz precízen, ezért jobb ilyenkor az átrajzolás-festés. Kis szintetikus körecsettel dolgozzunk! A végén persze, kell lakkozni.


6. A fehér porcelánokat megfesthetjük vízbázisú porcelán festékkel is - egy ágacska pár kis virággal nem nehéz!


7. Egy meglévő, esetleg sötétebb színű mázas kerámia tálat is átalakíthatunk, szintén speciális filctollal megfestve a mintákat.


8. Kisebb tálakat festhetünk különböző színűre is (alapozás után!). A szélére ragasztott decoupagepapír minta fogja őket egységbe.

 9. Rusztikus tál (nagyon tetszik), kis festett szitakötőkkel. Ezek nem kell élethűek legyenek, elég, ha a szárnyukat átmenetesre festjük (pl. a kék festékhez időnként adunk egy kis vizet az ecseten.) Elő is lehet rajzolni.
Ha a Google keresőbe beírod ezt a két keresőszót: dragonfly+drawing, számtalan rajzot fogsz találni, amelyek között biztosan lesz olyan, amit használni tudsz, hiszen a körvonal a fontos!

 10. Az alábbi tálak egyszerű festése modern környezetbe illik. Amennyiben határozott vonalakat szeretnénk, maszkolószalaggal ki kell takarni a nem lefestendő részeket. Lakkozás ennek is dukál.
A fekete szín lehet pl. táblafesték, amire krétával üzenetet is lhet írni. Ebben az esetben a táblafestékes részt nem szabad lakkozni! Nem fog lejönni a felületről, jól bírja a gyűrődést.

 11. Nagyon klassz rusztikus felülete van ennek a tálnak, ami két dologtól is függ: az egyik, hogy az alapja papírmasé (ez persze nem készíthető el 30 perc alatt, de a festése igen), amire lehet struktúrpasztát is kenni, majd megfesteni.

 12. Sokszínű és egyszerű country stílusú tálak. Például közönséges cserép tálakat megfesthetünk ebben a stílusban Dekor Paint Softtal. Mivel a színek keverhetőek egymással, ehhez a hatáshoz ki kell keverni egymástól csak picit különböző színárnyalatokat és ezeket rétegezni, majd visszacsiszolni itt-ott. Lakkozni természetesen kell!


(A képekre kattintva a készítők oldalára lehet jutni.)

0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger