2015. augusztus 12.

2 + 1 módszer, hogy egymással harmonizáló színeket válassz

Sokszor felmerülő kérdés egy-egy tárgy díszítésekor:
- hogy milyen színeket használjunk együtt?
- hogy harmonikus lesz-e az összkép az elképzelésünk alapján?
- hogy el lehet-e ezt dönteni előre, vagy majd menetközben derül csak ki?

Túl azon, hogy azt szeretnénk, ha már dolgozunk, akkor a munkánk szép legyen, jó lenne, ha másoknak is tetszene, főleg, ha mondjuk ajándékba szánjuk :-)

Persze, az egyik legelvontabb fogalmat, mint azt, hogy "szép", igen nehéz mind gyakorlati, mind elméleti úton megközelíteni, de szerencsére, van néhány kapaszkodó - és erről szól az alábbi cikk.

1. Ha csupán találomra választod ki az egyszerre használtos színeket, egy fontos tényezőt kiiktatsz: a minták, festékszínek egymással harmóniában kell legyenek, vagyis másképpen fogalmazva, harmonikusnak kell megélnünk őket. Ez nem egy tudatos folyamat, hanem egy (tanult) érzékelés.
A tárgyat szépnek, vagy diszharmonikusnak, disszonánsnak érzékeljük. (Ez az egyik, amit gyakorlatba át kell ültetni.)

2. A színeket soha, de soha, nem önmagukban érzékeljük, hanem mindig egymással kölcsönhatásban. A mi esetünkben ez úgy néz ki, hogy látsz pl. egy szép lila festéket és elhatározod, hogy valamire biztosan használni fogod. Vélhetően a tárgy egyéb díszítést is kap, papírmintát, és/vagy mellé még egy-két színt.
Ha szeretnéd, hogy a lila domináljon, akkor legalább két dologra oda kell figyelned:
- a különböző színek arányára a felületen
- és hogy a többi szín ne nyomja agyon a lilát, vagyis pl. egy rosszul megválasztott szürke letompíthatja

1. MÓDSZER
Válassz színeket a színkörről
A színek kapcsolatrendszerét általában színkörrel illusztrálják.
Alapkategóriák: 
- elsődleges színek a vörös, kék, sárga. Elvben minden szín előállítható belőlük. 
- másodlagos színek két elsődlegesből keverhetőek ki, 
- harmadlagos színek egy elsődleges és egy másodlagos színből állíthatóak elő
Ismert még két további csoportosítás is a tónusértékek alapján: a világos színárnyalat, amely fehér/vagy más világos szín hozzáadásával keletkezik, és a sötét színárnyalat, amelyhez feketére/vagy más sötét színre van szükség. 

A komplementer (kiegészítő) színek a színkörben egymással szemben helyezkednek el. Összekeverve semleges szürkét eredményeznek, de egymás mellé helyezve fokozzák egymás telítettségét, erős kontrasztot képeznek. 
Diszharmonikusnak általában azokat a színeket érzékeljük együtt, amelyeknek közös tulajdonságaik vannak, például az élénk rózsaszín és a gesztenyebarna, mert mindkettő a vörös származéka.
Megkülönböztetünk még meleg, illetve hideg színeket, amelyek elválasztó tengelye a sárgát és ibolyát összekötő egyenes. A legmelegebb szín a vöröses-narancs, a leghidegebb a kékeszöld.

2. MÓDSZER
Használj kevés színt és tartsd be ezek ideális arányait a felületen

Elena Genova brit dizájner (MyCreativeLand) egy nagyon fontos tanáccsal szolgál erre nézve: 
- egy felületen a színek eloszlásának ideális aránya 60% – domináns szín (a példában a fekete), 30% – másodlagos szín (zöld) és 10% – az ellenpontozás színe (bordó). 
-  ha további színeket is szeretnénk használni, akkor a negyedik, vagy további árnyalatok esetében vegyünk el a domináns, vagy a másodlagos szín arányából, de soha ne az ellenpontból!

HELYES ARÁNYOK
HELYTELEN ARÁNYOK

+ 1. MÓDSZER
Tervezd meg nagyon egyszerűen, pár kattintással a színpalettád!

Ahhoz, hogy tényleg "szép" :-), igényes, letisztult munkákat készíthess, szükség van arra is, hogy a színkeverés alapjait megtanuld. Ez a tudás a hobbi, vagy akár a lakberendezés területén is nagyon jól kamatoztatható!

Első lépésben jó, ha készítesz magadnak többféle színpalettát, mert mindannyiunknak vannak kedvenc színei ...
Ehhez egyelőre nem kellenek festékek :-)

A következő hírlevelünkben bemutatok egy végtelenül egyszerű számítógépes alkalmazást, aminek a segítségével akárhány színpalettát összeállíthatsz magadnak a kedvenc színeidből. Ezeket elmentheted és bármikor használhatod útmutatóként a későbbiekben.

(ha még nem tetted meg)

Második lépésben pedig, egy szeptember végén tartandó foglalkozáson tanuld meg kikeverni a legkedvencebb színpalettád színeit, immár festékekből!
A jelentkezési lapot és minden további információt a soronkövetkező hírlevél fog tartalmazni.

Ha érdekel a téma és már most szeretnéd a helyed bebiztosítani a foglalkozáson, töltsd ki az alábbi nyomtatványt! A kitöltés nem jár semmilyen kötelezettséggel, de a listán szereplők előnyt élveznek majd a tényleges jelentkezéskor - a helyek száma korlátozott és túl sok résztvevővel nem is lehet egy ilyen jellegű foglalkozást megtartani ...
Ha nem jelenik meg a számítógépeden az alábbi formanyomtatvány, kattints ide.
0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger