2016. február 28.

Finomvonalas repesztés - tanulságos történet!!!

A facebookon kérdezte meg Erika, hogy mi lehet annak az oka, hogy másnapra a finomvonalas repesztéssel készült dobozán a repedések mentén fehér-opálos területek látszanak.
"Járt valaki igy? Készítettem egy dobozt, aminek a fedelén finomvonalas repesztőt használtam. Szépen megrepedt, majd lakkoztam. A tegnap ota kézműves vásáron vagyok és hoztam a dobozt is. Úgy gondoltam itt felragasztom majd a csipkét rá, de a ragasztót otthon felejtettem frown hangulatjel mikor ma ideértem és fel akartam ragasztani a csipkét meglepetés várt .frown hangulatjelSzerintem a nagyon hideg légkondi ártott meg neki "
fotó forrása: facebook/Pentart Csoport, Domokos Erika

Mivel ez a téma többek számára is érdekes lehet, érdemes részletesebben körüljárni.

1. az ilyen jellegű hiba szinte mindig a különböző rétegek száradásával függ össze
2. ebben az esetben Erika még említést tesz a hideg légkondicionálóról - ami itt most szerepet is játszik

Ez utóbbi miatt megkérdeztem a Pentacolort és Holczer úrtól ezt a választ kaptam:

"Érdekes a jelenség, kiváló példa annak illusztrálására, hogy az úgynevezett kötött nedvességtartalom is képes megzavarni a folyamatot. Látszik ugyanis, hogy a repedéseknél van a probléma. 
A repedéseknél akar távozni ugyanis az el nem párolgott nedvesség, ami a tapintásunkkal kimutathatatlan, de mégis magasabb arányban van jelen, mint az un. egyensúlyi állapot. Ez jöhet akárhonnan, az alapozóból, a festékből, a ragasztólakkból (bármelyik komponenséből). A lényeg az, hogy ne bízzunk a tapintásunkban, inkább várjunk türelmesen, különösen ha sokműveletes alkotást készítünk.
Ami számomra különösen izgalmas: először átsiklottam a „légkondicionáló” mint hibaforrás felett és később kapcsoltam, nem biztos, hogy igazam volt. 
Lehet, hogy a légkondicionáló is benne van a jelenségben, ugyanis ez mindig szárítja a levegőt, és egyúttal a légtérben lévő tárgyakat is, a bőrünket is. Lehet, hogy az oldószeres lakk alatt lévő nedvesség nyugton maradt volna, ha nem jelentkezik a légkondicionáló szárító hatása. 
Vagyis a légkondicionáló az egyébként szépen "megszáradt" tárgyakból is elő tudja csalogatni a nedvességet és a repesztéskor keletkező repedés már elég jelentős folytonossági „hiba” ahhoz, hogy a nedvesség elinduljon a repedések irányába, de nem elég jelentős ahhoz, hogy gyorsan távozzon is, ilyen szempontból a bitumen csak ront a helyzeten.
Ha a lakkal, a repesztővel vagy bármilyen más anyagunkkal lenne a probléma, akkor annak az lenne az első jele, hogy a „jelenség” nem csak bizonyos helyeken mutatkozna meg, hanem mindenütt. Tehát eleve az anyag egységesen egyformán viselkedik."

Még annyit tennék hozzá, hogy a bitumen azért ront a helyzeten, mert lezárja a repedéseket, így a párolgni akaró víz útjában áll ... jól látszanak a képen a repedések környékén lévő fehéres-opálos foltok, amerre a víz "menekülni" próbált.

Vagyis ... amit mindig mondok, hogy nagyon oda kell figyelni és a száradási időket betartani. Ezzel együtt, vegyszerekről lévén szó, egy plusz tényező (mint itt a légkondi) is okozhat meglepetést!0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger