2016. április 7.

Így csomagolok én - bőröndpakolás 3 hétre

Három hétre utazom el és talán mondanom sem kell, hogy a bőrönd összepakolása nem kis kihívás ...
Bár van benne már némi gyakorlatom, azért el tudok szöszölni vele pár napot.


Gondoltam, hogy megosztok pár ötletet, ami nekem eddig bevált - talán másnak is a segítségére lehet.

Az elmúlt évek első fontos tanulsága számomra az volt, hogy a bőröndpakolás először agyban dől el: le kell tudni mondani néhány hihetetlenül nélkülözhetetlennek gondolt darabról ... triviális, ugye ... de mégsem az. A bőrönd megpakolása - túl azon, hogy tényleg szükség van pár ruhára, meg erre-arra - az idegenben való komfortérzet megteremtéséről is szól ...

A második fontos tanulság, hogy csak 4 kerekű bőröndöt szabad megvenni, ezt ugyanis nagyon könnyű húzni-tolni. Aminek csak 2 kereke van, annak a súlyát bizony tartani kell és még cibálni is magad után. Ha egy nagyobb reptéren át kell szállni, akkor akár 40 percet is gyalogolni kell a két kapu között, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a kézipoggyász (sem) ...

Úgy kell pakolni, hogy a bőrönd teljesen ki legyen töltve, semmi ne tudjon elmozdulni.
A ruhákkal kezdek: kiválogatom azokat, amelyek az alkalomnak, időjárási viszonyoknak megfelelnek. Ez praktikusan egy nagy halmot jelent az ágyon ...
Következő körben ezt a kupacot a felére csökkentem, figyelembe véve a napok számát is ...
Minden napra kigondolok valamilyen összeállítást, ezért kombinálható darabokat viszek magammal. Kiegészítőkkel igyekszem változatosabbá tenni: kendők, ékszerek, vagy valamilyen kis felső.
Extra tartalékként 1-2 darabot viszek pluszba magammal - leeszem, lefagyizom, stb. esetére.
Amit csak lehet, összetekerve kell eltenni, így sokkal helytakarékosabb.

A cipőkkel folytatom. Soha nem szabad elindulni egy pár cipővel, mert akármilyen kényelmes, ha több napig ugyanabban kell rohangálni, szinte biztosan feltöri a lábat!

Ékszerek, kiegészítők. Ezeket általában nem egy neszeszerbe teszem, hanem külön-külön, tépőzáras zacsikba és egyenként a ruhák közé dugdosom - így kevésbé sérülhetnek meg és elhelyezni is sokkal könnyebb.
Pipere. Na, ez a legneccesebb kategória, több okból is.
- jelentős súlyt képviselnek, amit cipelni kell,
- sok helyet foglalnak,
- több közülük folyékony állagú - és bele se mennék, hogy mivel jár, ha mondjuk a szájöblítő megadja magát a bőröndben ...
- kézipoggyászban csak korlátozott mennyiség vihető fel a gépre, az is speciális csomagolásban, meghatározott kiszerelésben, szóval egy jó részüket a feladandó bőröndbe kell tenni.

a) csak olyan neszeszerbe szabad csomagolni, amelyik vízáló, folyadék se ki, se be. Ha nincs ilyen, akkor végül az egészet egy jól lezárt, leragasztott zacsiba bele kell tenni. (Hazafelé is le kell tudni ragasztani, erre is gondolj!)
b) a piperéket nem a fürdőszobapolcról lekapdosva kell összepakolni, hanem érdemes egyeseket "átcsomagolni" és csak a szükséges mennyiséget elvinni.
Ne dobálj ki minden kiürült sprays, adagolópumpás flakont, műanyag krémes tégelyt - most nagyon jól jönnek!
c) ami üvegben van - pl. arckrémek -, ezeket át kell tenni valami műanyag tégelybe

Készítettem egy felcímkézett szettet, amibe áttöltöm a szükséges dolgokat. (Igen, fel kell címkézni, mert el fogod felejteni, hogy miben mi van!) Ez mindenképpen költségtakarékosabb, mint mindent megvenni kisebb kiszerelésben!


Azért azt sem szerettem volna, ha nagyon szedett-vetett kinézete lenne ennek a kis csapatnak - ezért megterveztem hozzájuk a címkét.

ÍGY KÉSZÍTS EGYEDI CÍMKÉT
Mérd meg, hogy mekkora címkékre lesz szüskéged.
Használj sima fehér lapot, amire pecsétnyomóval készíthetsz mintát.
Most úgyis divat a kézírás, ezért filctollal írd rá a tartalmát.
Oldószeres lakkal kend le a papírt és hagyd megszáradni.
Vágd méretre a címkéket.
Ragaszd fel a helyükre öntapadós ragasztóval.
(nagyításhoz kattints a képre)
Egyéb hasznos. 
a) csomagolj be egy-két nylonzacsit, mert bármikor kellhet.
b) legyen nálad egy összehajtogatható táska, mert ennek többszörösen is hasznát veheted.
c) tegyél egy kis zacsiban, vagy bármiben illatosítót a bőröndbe, amit kicsomagolás után a szekrénybe tudsz akasztani. A páradúsabb, légkondis helyeken az összes ruhának állott szaga lesz, már néhány nap után - és ez nem kellemes.
d) ha nem használod el a napi sampon-, vagy tusfürdő adagodat, ami a szobához jár, tedd el, mert olcsóbb ezekkel pár cuccot kimosni, mint mosást kérni a szállodában. Vagy, annyi sampont, tusfürdőt vigyél magaddal, hogy mosni is tudj. Pár ruhacsipesz is jól jön.
e) a gyógyszereket soha ne tedd a feladandó bőröndbe, ezek mindig a kézipoggyászban legyenek.
f) a feladandó poggyászba tegyél egy cetlit a neveddel, telefonszámoddal, meg pl. a munkahelyi címeddel (ha nem muszáj, ne add meg a lakáscímed). Ugyanezeket az adatokat a bőröndön kívülre is helyezd el.
g) a legfontosabb telefonszámokat (mind az itthoniakat, mind a külföldön szükségeseket) ne csak a telefonodban tárold, írd ki egy kis jegyzetfüzetbe is.
h) semmilyen körülmény között se tárold egy helyen az útleveled/személyid, bankkártyákat, pénzed - ha bármelyiket elveszíted, ellopják, már az is nagyon kemény, de ha az összeset ... ebbe jobb bele sem gondolni. Pár perc alatt készíthetsz kis tasit dekorgumiból - alább találod a linkjét.

Ezeket is olvasd el:
TOVÁBBI DIY ÖTLETEK UTAZÁSHOZ: bőröndcímke, stb.
Kis tasi dekorgumiból - iratoknak, stb.

Az utazás mindig egy jó kis kaland - de tényleg érdemes picit "tudományosan" felkészülni rá, mert így sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat...


0 megjegyzés:

Recommended Post Slide Out For Blogger