2017. február 10.

A "dallah", vagyis az arab tradicionális kávékiöntő

Már több éve megyek rendszeresen az Egyesült Arab Emírségekbe foglalkozásokat tartani, főként a fővárosba, Abu Dhabiba és Dubaiba.
Ezidő alatt kiderült, hogy mint díszítendő felület, az egyes számú prioritás a dallah, vagyis a hagyományos kávékiöntő.
Minden háztartásban van belőle, többféle változatban is - kultikus jelentősége van. Olyannyira, hogy számtalan köztéri szobor is egy-egy dallaht ábrázol, illetve az Emirátusok pénzén, az 1 dirhamoson is megtalálható.
Így adja magát, hogy dekupázzsal, vagy egyéb dekorációs technikákkal is díszítsük.

 A hagyományos dallah fémből készül, hosszú csőre van és gazdagon díszített.

Nem csak a kávé szervírozására használják, hanem ebben is főzik.
Az arab kávé egyáltalán nem hasonlít arra a kávéra, amit mi iszunk (sem kinézetében, sem ízében) - szóval, nem azt a zaccos török kávét kell elképzelni.
A kávészemeket csak nagyon kicsit pörkölik meg, adnak hozzá kardamomot, olykor sáfrányt is. a végeredmény egy aromás és meglehetősen keserű, majdhogynem áttetsző ital.
A kávét mézédes datolyával szolgálják fel. Nem, ennek a datolyának sincs sok köze ahhoz, amit nálunk lehet kapni (az egyik gyengém - csak erőnek erejével tudom abbahagyni az evését).
Kóstoltam pár dolgot, de nálam ez az ízkombináció verhetetlen ... Főként ha adnak hozzá picike kardamomos omlós sütit, amit a datolyamag helyébe kell tuszkolni. Ez mennyei!!!A mai, modern változatban, a díszíthető dallah egy műanyag termosz és minden foglalkozáson kötelező pálya. :-)

Itt például Al Ain-ben vagyok (egy másik város az Emirátusokban) és természetesen, dallaht dekupázsoltunk.
(Senkit ne tévesszen meg a fekete öltözet, abaja a neve - alatta végtelenül kedves, szeretetreméltó, barátságos és közvetlen hölgyek vannak. Csak a fotó miatt vették vissza, egyébként a foglalkozás alatt nem takarták el az arcukat. Volt, aki egész reggel sütiket sütött, hogy megkóstolhassak egy helyi finomságot.) A foglalkozásokat angolul tartom, Dubaiban és Abu Dhabiban ez egyáltalán nem gond, itt Al Ainben olykor tolmácsolni kellett.


Csak egy kis történet - egyik alkalommal átmentem Ománba (ez egy szomszédos ország), hogy találkozzak az ottani hobbiboltos lánnyal. Dubaiból repülővel 45 perces út. Sajnos elég problémás a gerincem deréktájon és olykor nehéz mennem emiatt, nagyon fáj. Pont ez történt a dubai reptéren, amikor visszaértem Maszkatból (Omán fővárosa - egy ékszerdoboz). A reptéren sokat kell gyalogolni, dacára a belső vonatnak, meg mozgójárdáknak, meg mindennek, szóval igen erős fájdalmaim voltak. Ez bizonyára látszott rajtam, mert egyszercsak odalépett mellém három így beöltözött hölgy, nem beszéltek angolul, az egyik megfogta a kezem, a másik elvette a kis táskámat, a harmadik mutatta, hogy karoljak belé és így mentünk ki egész a reptér bejáratáig, ahol már várt rám egy autó. Annyira kedvesek voltak, hogy majdnem elsírtam magam. Mindenki más elment mellettem, de ők megfogták a kezem. Most is hálás szívvel gondolok rájuk.

Végül készítettem most magamnak is egy dallaht :-)Nagyon örülök, hogy nem turistaként ismertem meg ezt az országot, hogy az elmúlt évek során alkalmam volt helyi születésű, vagy más országokból oda települt arab lányokkal, nőkkel megismerkedni és mindenféléről beszélgetni.
Csak azt tudom mondani, hogy amikor kinyílik a repülő ajtaja és mellbevág a forró és nagyon párás levegő, mindig azt érzem, hogy hazaérkeztem ...


2 megjegyzés:

Veronika írta...


Valóban nagyon szép történet. Gondolom,még van számtalan. A kancsó mintája nagyon tetszik. Ennek a mintáját itt is megtalálható? Ill. mint stencilt?

Gabriella Solyom írta...

Igen, van, sok történetem :-)
A kancsó mintája dekupázspapír és itt található:
https://www.re-kreativ.hu/re-kreativ-kollekcio-86/dekupazs-papirok-rekreativ/decoupage-papirok-276/klasszikus-dekupazspapir-oriental-1-a3

Recommended Post Slide Out For Blogger